Svansklippning och getmjölkning!
På våren brukar kiwisarna klippa svansarna på sina lamm. Samtidigt passar man på att kastrera hanarna, öronmärka honorna och avmaska dom som behöver avmaskas. På denna farmen har detta lilla projekt blivit uppskjutet ca 6 veckor pga Petes axeloperation, men häromdagen kom vi till skott. Med hundarna, Maike på crossen, jag på fyrhjulingen och Pete promenerande samlade vi ihop och vallade in alla 400 fåren, sorterade ut dom och fick klippt svansarna på 131 lamm. Ett minst sagt svettigt projekt! Solen stekte, lammen vägde allt mellan 15-50 kg tack vare att dom hunnit bli så gamla, och dom skulle alla fångas in, lyftas upp, bäras fram och hållas fast av mig och Maike medan Pete skötte svansklippandet. Ett moment jag bävat och stålsatt mig för. Förväntade mig väldigt mycket motstånd, sprattel, skrik och blod. Men till min förvåning gick det hela väldigt smidigt till. Verktyget vi använde för att klippa svansarna var som en sekatör som värms upp med en gasolbrännare, så den bränner/skär genom svansen supersnabbt och effektivt. Blödningen blev minimal jämfört med en alternativ metod, att använda ett "kallt", saxliknande verktyg. Lammen protesterade inte alls så mycket jag trodde dom skulle göra. Sprattlade lite, men verkade inte hinna få jätteont. En del var faktiskt helt oberörda!
Det låter väl lite lätt psykopatiskt att säga att det var kul att vara med på detta. Intressant är ett bättre ordval. Det måste göras och det var en upplevelse utöver det vanliga!
Jag, Prince och Blue på fyrhjulingen. Bästa resesällskapet, dom är lika upprymda som jag när vi ska åka!
Många undrar säkert varför man över huvudtaget klipper av svansarna på lammen. Det är verkligen inte för att det är roligt att fånga in 500 uppjagade får och få orsaka dom smärta och stress. Det är ett tungt jobb (jag har träningsvärk i rygg, rumpa och triceps!) och väldigt tidsödande. Anledningen till att man gör det är att svansarna är alldeles för långa. Det fastnar bajs i ullen, vilket minskar värdet på den när den ska säljas. Det är även svårt att raka av den. Och det är en hälsorisk. Flugor kommer och lägger ägg i bajset i ullen, äggen kläcks och ut kommer larver som äter sig in i skinnet och köttet på fåren. Skadan upptäcks inte innan fåret rakas eller dör. Ullen är så tät och "klibbig" eller hur man nu ska uttrycka sig. Den faller inte av i tussar om larverna äter upp skinnet under utan allt döljs tills någon tar i det.


Maike på crossen. Lika glad är hon!




Florian, jag och Maike hanterar ett jättelamm vid svansklippningen. Bilden speglar inte alla våra känslor. Vi var mycket samlade och professionella! Inte tveksamma, överlyckliga och förfärade...

En och annan artär blödde nån sekund. Jag hade turen att stå mitt i skottlinjen för en...
Igår åkte vi och hälsade på en granne som har några getter. Jag fick testa att handmjölka en av dom. Satan vad trögt det var! Mycket värre än att handmjölka en ko! En get gav ca 5 liter mjölk. Passade såklart på att smaka på den med. Skitgott! Som vanlig mjölk, fast mindre fet. Jämför nu med råmjölken jag dricker på farmen. Den man köper i affären hemma är väldigt mycket magrare.


Maike fick också testa att handmjölka. Hon har några fler års erfarenhet av det jämfört med mig. Såg ut som ett riktigt proffs!

Gosa med djuren är en mysig bonus när man wwoofar på en farm. En bra uppvägning för svansklippandet
Just nu är jag övertrött. Har varit några intensiva, långa dagar. Ska vila nån timma nu innan vi ska ut till fårskjulet och rakar några får.
Lever och har det bra annars. Har förlängt min vistelse på farmen med ytterligare en vecka, så totalt blir jag här en månad. Kanske kommer tillbaka en dag. Hade gärna stannat längre. Känner mig verkligen inte färdig här! Det händer så mycket, lär mig massor varje dag och ja, jag får köra fyrhjuling och cross när vi ska valla får och kor. Bara det är anledning nog att stanna! ;) Här är minsann aldrig tråkigt och familjen och dom jag jobbar med är alldeles underbara! Älskar livet!

Jag och Prince på fyrhjulingen påväg till mjölkningen efter svansklippandet. Det är ett intensivt jobb!