Jag visste inte mycket om Nya Zeeland när jag kom hit. Det kanske inte är så konstigt, då det trots allt är det land som ligger längst bort från Sverige och vi har inte så mycket med det att göra. Tänkte dra till med ett faktainlägg så ni får veta lite om vad det är för ett ställe jag befinner mig på!
~ Nya Zeeland är det yngsta landet i världen. 1642 kom den förste europén hit, holländaren Abel Tasman. Landet var då redan befolkat av Maoriena som kom hit runt
800-1200-talet. Maorierna hävdar att dom var här först. Det är inte sant; här bodde redan ett folk som kallades Moriori. Dom är utdöda i Nya Zeeland sedan många år, till följd av att dom åts upp av Maorierna.
Ja, det är sant! Den allra sista renblodiga Moriorin dog 1933 på Chathamöarna (av naturliga orsaker) strax utanför Nya Zeeland. Jag har förstått det som att den delen av historien är lite genant för dom efterlevande, så därför vill Maorierna hellre hävda att dom kom hit allra först. Ensamma. Lite larvigt kan jag tycka. Kannibalism var väldigt vanligt på den tiden i Stilla havsområdet. Inget att skämmas för. Alla åt alla.
Hur som haver! Maorierna döpte landet till Aotearoa, som betyder Det långa vita molnets land. Abel Tasman döpte i sin tur landet till Staaten Landt, men det ändrades snart till Nieuw Zeeland, efter den holländska provinsen Zeeland.
1769 kom den brittiske upptäcktsresanden James Cook. Namnet ändrades då till New Zealand. Britterna gjorde landet till sin koloni efter undertecknandet av Waitangitraktatet 1840. 1931 blev landet oavhängigt.
Språket som talas är engelska. Växter, städer, vägar och liknande har Māori-namn. Som en av de närmastes städerna där jag bor nu, Te Puke. Det betyder Berget. Uttalas TePucki. Inte Te Pjuuk. Uttalar man det som det engelska ordet (spyan) blir invånarna måttligt förnärmade. Barnen får lära sig Māori i skolan, men det är mest av tradition och respekt eller som nån form av "förlåt-för-att-vi-körde-över-er-totalt-för-några-hundra-år-sedan" från engelsmännens sida till Maorierna. Det är inget språk som används i vardagen längre.
Dom räcker ut tungan för att se så farliga ut som möjligt.
~ 1893 blev Nya Zeeland först med att införa kvinnlig rösträtt. 26 år före Sverige!
~ Innan människorna kom fanns det inga däggdjur, bara fåglar i Nya Zeeland. Faunan är därmed unik. Här finns tex den kända kiwin, en söt liten fågel med pälsliknande fjädrar som är oförmögen att flyga. Det är en av anlednignarna till att arten ligger lite risigt till nuförtiden. Européerna tog med sig råttor, hundar och andra fyrbenta varelser hit som tyckte kiwifåglarna var förträffliga bytesdjur. Den är numera utrotningshotad och Nya Zeeländarna gör vad dom kan för att bygga upp antalet och säkra artens framtid igen.
Här finns även rött coola träd, Kauriträden. Växer långsamt, men länge. Det äldsta är 2000 år gammal. Tyvärr har många träd huggits ner (bra material!), blivit sjuka eller skadade av tex pungråttor. Träden är skyddade nu. Nån form av sjukdom härjar bland dom så dom håller på att dö. Jättehemskt!
Pungråttan är en lurig figur här. I Australien, som den kommer från, är den fridlyst. Här har den inga fiender i naturen och förökar sig nåt alldeles kopiöst! Förstör träd, grödor och ställer till problem. Därför får du en high five om du lyckas köra över några med bilen, fångar dom i fällor eller på annat sätt har död på dom. En död pungråtta är en bra pungråtta! Pälsen är fin och säljs.
Nya Zeeländarna älskar kiwi. Allt är kiwi här! Folket kallar sig för Kiwis, det finns Kiwifåglar, kiwifrukter, Kiwibank, Kiwiglass, Kiwibussar... Man blir lätt förvirrad!
1000 år gammalt träd. Dom har byggt som en gångbro till träden för att skydda rötterna. Troligtvis det som orsakat sjukdomarna, att folk gått på dom.
Kauriträd i en butik med specialitet på hantverk med kauri
~ Nya Zeeland är ungefär lika stort som Sverige och består av två öar. Här bor ca 4,4 miljoner människor. Ca 3/4 bor på nordön och 1/4 bor i den största staden Auckland som ligger på just nordön. Auckland är den snabbast växande staden i landet.
~ Klimatet varierar från norr till söder, öst till väst. Här finns alla möjliga klimat! Längst upp i norr är det alltid varmt. Det blir aldrig snö eller minusgrader. Subtropiskt klimat på sina ställen. I söder är det betydligt kallare. Man kan åka skidor under vintersäsongen. I stort påminner NZ om Sverige, med fyra årstider men det är som sagt lite beroende på var du är med. På västkusten regnar det en del, medan det sällan regnar där jag är nu, Bay of Plenty, nära Rotorua på Nordöns östkust.
~ Som jag har tjatat om i flera omgångar, här finns fantastiskt vacker natur! Inom loppet av en timma kan man besöka öken, regnskog och karg kust. Här finns snöklädda bergstoppar, varma källor, vulkaner, Teletubbie-liknade kullar och glaciärer. Så fantastiskt mycket fint att se! På sydön finns tex Milford Sound som beskrivits som världens åttonde underverk. En av världens vackraste platser.
Pratade med en kiwi som menade på att alla färger i naturen här är starkare och klarare tack vare att det är mindre föroreningar i luften. Vet inte om det är sant, men tex gräset ser grönare ut. Kan kanske bero på att det är ett annat slags gräs, vad vet jag.
Rätt säker på att detta är Taupo. Tänkte hoppa fallskärm här! Ligger i mitten på nordön.
Milford sound
~ Sportmässigt är Nya Zeeland mest känt för rugbyn och sin Haka deras landslag, All blacks, utför inför varje match.
Sök den på You tube om du inte sett den :)
~ Sagan om Ringen spelades in här. Hobbiton ligger inte långt ifrån Rotorua, nästan där jag är just nu. Den siste samurajen spelades in på Mt Taranaki, berget som jag skrev om igår. (Tydligen billigare att spela in filmen här än i Japan för den ska utspela sig).
~ Världens första kommersiella bungy jump startades av kiwin AJ Hacket från bron Kawarau i Queenstown.
Zorbingen uppfanns även här. (Rulla nerför en slänt i en gigantisk badboll). Nya Zeeland kallas ibland extremsporternas moder.
Bungy från Kawarau i QT.
Zorbing
~ Silverormbunken, eller Silver fern som den heter här, är en nationalsymbol som kan ses på bland annat All blacks dräkter. Ormbunkens undersida är silvrig och lyser nästan i nattmörkret, och användes för att markera stigar förr i tiden. Maorierna la ut dom så deras kompisar kunde se var stigarna gick, och när den siste i ledet gått förbi vände han på bladet så inte rivaliserande stammar kunde följa efter.
~ Här finns ca 40 miljoner får och 4,4 miljoner mjölkkor. Ändå är priset på kött och mjölk ungefär detsamma som i Sverige. (Väldigt besviken! Jag hade sett fram mot att äta lamm varje dag, men nepp, det blev inget med det!)
~ Det finns inga giftiga djur! Lite brännmaneter och stingrockor i havet. Men inte mer än det!
~ Kärnkraftfritt land!
~ Solen går upp först här.
~ Kiwisarna har många unika uttryck. Här kommer några:
Kia ora! - Māori för "Hej". Uttalas Kijora.
Sweet as! - Coolt/schysst/grymt
Banger - Korv
Jandals - Flip flops
Piss around - Drälla omkring
She'll be right - Det löser sig
Pisshead - En som dricker mycket alkohol
Togs - Badkläder
Sook - Gnällspik
Blow me down - Förvåna mig, typ.
Brekkie - Frukost
Rattle your dags - Skynda!
Thick - Korkad
Cheerio - Hej då